Izvještaj sa izleta na Dubrovačko gorje - Sniježnica, 23, 24 i 25.2.2018

 

Glavni vodič: Jean Claude Žuža, pomoćni vodič: Iva Martinović

17 izletnika, članova planinarskih društava

Sudionici izleta: Emilija, Anja, Marta, Tea, Nikola, Vesna, Nikola, Nataša, Slavica, Matea, Iva, Nino, Nina, Marija, Marjana, Risto.

Izlet je počeo 23.02. na parkingu Interspara gdje smo u popodnevnim satima, oko 17:00 krenuli put juga. Vožnja je bila ugodna, atmosfera vesela, te smo imali dojam da smo brzo stigli na odredište. Smještaj nam je bio u Mokošici koja je dubrovački gradski kotar u Rijeci dubrovačkoj. Hostel koji je bio otvoren samo za nas, na obali najkraće rijeke na svijetu  - Omble, svega 30m.

U subotu, u 8:00 svi sudionici su bili spremni i krenulo se prema polaznoj točki busom. Iz sela Mihanići smo krenuli prema vrhu. Laganim korakom i sa suncem koje se probijalo kroz oblake nakon sat i 30 minuta smo stigli u selo Kuna Konavoska. Prolazimo pokraj Planinarske kuće -Škola Kuna Konavoska koja je najjužnija planinarska kuća u hrvatskoj te nastavljamo prema vrhu. Nakon sveukupno 3 sata i 40 minuta hoda po austrougarskom putu, poznat kao „Mulatiera“stižemo na Ilijin vrh - Sniježnica. 

S vrha se pružaju prekrasni vidici na sve strane ničim ne ometani: prema istoku vidljivi su vrhovi Velji vrh, Kosmać, te Štedar uz samu hercegovačku granicu. Jugoistočno od same Sniježnice, iznad Konavala duž crnogorske granice je posebni brdski greben Bjelotina s najvišim vrhom Katunica što je već jugozapadni ogranak višeg Orjena u zaleđu. Neometano uživamo u pogledu jer na vrhu nije bilo vjetra pa su neki čak i malo odspavali, a nakon toga se spuštamo istim putem prema Kuni Konavoskoj gdje nas očekuje vozač koji nas vozi na kavu u Cavtat gdje smo dočekali zalazak sunca.

Nakon večere, opustili smo se u prostorijama hostela. U Nedjelju je bio dogovor da se krene u 8:00 prema brdu Srđ, međutim planove su poremetile meteorološke neprilike.  Radi susnježice praćene olujnim vjetrom odlučili smo se za alternativnu verziju, pa smo dva sata proveli među zidinama starog grada Dubrovnika. U 11:30 smo krenuli prema Zadru, gdje smo uspješno stigli oko 17:00h uz povremena zaustavljanja po putu.

Pozdrav do sljedećeg izleta!

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr